Chebské muzeum patří k nejstarším regionálním muzeím v Česku

13. únor 2023

Muzeum města Chebu patří mezi nejstarší regionální muzea u nás. Otevřeno bylo roku 1874 v jednom z  měšťanských domů na chebském náměstí, který bývá označován také jako Pachelbelův dům.

Prohlídkový okruh představuje exponáty dokumentující dějiny města a regionu, umělecko-historické sbírky a vzácnou kolekci předmětů vztahující se k osobě Albrechta z Valdštejna, který byl v budově muzea roku 1634 zavražděn.

Muzeum sídlí v dobových prostorách Pachelbelova domu na chebském náměstí. Ten je jedním z nejlépe zachovaných měšťanských domů na chebském náměstí.

Právě tento dům se stal 25. února 1634 místem zavraždění Albrechta z Valdštejna, který zde nocoval. Jméno dům obdržel po svém nejslavnějším majiteli – protestantském purkmistrovi Alexandru Pachelbelovi, kterému byl zabaven během třicetileté války. 

Po zavraždění Albrechta z Valdštejna byl dům využíván jako dům městského velitele či radnice. Od roku 1874 zde sídlí muzeum.

V budově můžete navštívit expozici ilustrující počátky a vývoj města. Nechybí ani lapidárium. Zájemce o osobnost Albrechta z Valdštejna jistě potěší zvláštní okruh, který je mu zde věnován, včetně obrazárny a bohatých sbírek.

Spustit audio