Chebská MHD bude zdarma jen pro studenty a seniory

10. prosinec 2018 15:12

Chebská MHD bude zdarma jen pro studenty a seniory. Nové vedení města upraví pravidla, která na zkoušku zavedla bývalá radnice a podle nichž od srpna mohli jezdit MHD zdarma všichni obyvatele Chebu.

„Rozhodli jsme se, že systém upravíme, protože dle našeho názoru u člověka, který si vydělává, je dospělý a pracující, není třeba, aby mu město proplácelo časovou jízdenku. Budeme pokračovat v proplácení časových jízdenek u studentů do 26 let a u seniorů nad 65 let,“ řekl starosta Antonín Jalovec.

Pilotní režim MHD zdarma zavedlo bývalé vedení města. Chtělo mimo jiné místní motivovat, aby víc využívali hromadnou dopravu a méně auta. Podle výsledků, které radnice má, ale tento efekt nenastal.

Lidí s časovými jízdenkami sice asi o deset procent přibylo, ale podle vedení města je to spíš proto, že ti, kteří zatím jezdili jen za jednorázové jízdné, si pořídili čipovou kartu s časovým jízdným zdarma.

Cheb dává na provoz MHD ve městě asi 15 milionů korun ročně. Proplácení časového jízdného studentům a seniorům přijde asi na milion korun za čtvrtletí. Ročně by to tak mohlo být okolo čtyři milionů korun navíc.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio