Chebská Galerie 4 je plná Vehyklů

Výstava nazvaná Vystydovi A+L představuje v chebské Galerii 4 práce Anny a Luďka Vystydových - práce matky a jejího syna. Expozice je šitá na míru prostorám barokní budovy Art Centra galerie.

V prvním patře uvidí návštěvníci obrazy Anny Vystydové. Výtvarnice byla autorkou známých, dlouhá léta vyráběných panenek a hraček pro děti. Prosluly pod názvem František. Ve volné tvorbě se věnovala malbě, kresbě, grafickým technikám a později také keramice. „Byla pedagožkou na ZUŠ v Chebu v oboru výtvarná výchova,“ poznamenal ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Modely a obrazy neobvyklých vozítek zvaných Vehykly představuje chebská Galerie 4

Práci Luďka Vystyda  - malíře, uměleckého mechanika, fotografa, sochaře, autora instalací a architekta ovlivnilo rodinné zázemí. K vidění je v druhém patře Art Centra galerie. „Ve volné tvorbě využívá kov, kámen či dřevo. Na výstavě představí nejen obrazy, kresby a fotografie, ale také nejrůznější fantazijní rázovité vehykly. Autorova kreativita a široký tvůrčí záběr je na výstavě Vystydovi A+L nepřehlédnutelný,“ řekl Zbyněk Illek.

Modely a obrazy neobvyklých vozítek zvaných Vehykly představuje chebská Galerie 4

Co to vlastně jsou Vystydovy Vehykly? „Jedná se o mé mystické představy, jak by mohl vypadat stroj,“ popsal své práce Luděk Vystyd. V některých případech jde o konstrukce svařené z prutů využívaných jako výztuž ve stavebnictví. Do některých zasadil různé samorosty.  „Je to dřevní nebo svalová hmota, kterou by mohly být stroje poháněny,“ spřádá plány autor.  Jeden stroj je vybaven válcem z kusu betonu. Stroje jsou sice nepojízdné, ale působí dynamicky, stejně jako obrazy, na kterých namaloval autor řadu dalších. Některé pak představuje na fotografiích.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio