Chceme lidem vrátit důvěru v kraj, zní ze spolku KultiVary

22. červen 2022

Parta mladých lidí z Karlovarská, kteří mají rádi kraj a chtějí ho aktivně rozvíjet. To jsou členové spolku KultiVary. Pořádají nejrůznější akce, píší články, točí podcasty a videa a podporují karlovarskou identitu.

„Máme dvě hlavní činnosti, kterým se věnujeme. Informujeme a pořádáme. Informujeme tím, že píšeme blok a natáčíme podcast, kde zpracováváme některá krajská témata do hloubky,“ uvedl za organizaci KultiVary její spoluzakladatel Matyáš Smutný.

Impulsem pro její vznik byla chuť něco změnit. „Už nás nebavilo poslouchat, jak je to tu špatný. Svolali jsme se na hromadném online hovoru, kde bylo asi 25 lidí a z toho 12 mělo zájem do toho jít. Začali jsme fungovat a vymýšlet. V současné chvíli je nás osm a jsme z Karlovarského kraje. Je nám od 21 do 28 let,“ dodal.

Hlavním cílem je podle něj vrátit lidem důvěru v kraj. „Spousta lidí je nastavená tak, že je to tu všechno špatný a nedá se tu žít. Je to takový zažraný narativ, který přetrvává i z důvodu, že lidé nemají informace.“

Čtěte také

Za rok a půl od založení členové uspořádali zhruba 15 akcí, vydali přes 20 článků na web a natočili několik podcastů. V nejbližší době se chystají na Festival Výměník. Půjde o akci během filmového festivalu v tuhnickém výměníku, ze kterého právě vzniká nové kulturní centrum. „Od 3. do 6. 7. tam budou různí DJové, možnost nechat se potetovat, budou tam tvořit umělci a bude tam lokální kafe, pivo a zmrzka. Bude to super,“ zve Smutný.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio