Charlene: I've Never Been to Me

2. červen 2023

U nás skoro neznámá zpěvačka Charlene působí v současnosti jako učitelka hudby. Vydala šest alb a její hit z roku 1982 zazněl v mnoha filmech a seriálech. Za všechny jmenujme třeba Shreka nebo Zoufalé manželky.

Zpěvačka Charlene Marilynn Oliver, ve světě hudby známá pod zkráceným jménem Charlene, se narodila v Kalifornii, kde v době jejího mládí v 60. letech rostly nahrávací společnosti a gramofonové firmy jako houby po dešti. Je tedy zajímavé, že se ve dvaadvaceti letech vypravila na sever do Detroitu a podepsala zde smlouvu z labelem Motown, specializujícím se hlavně na hudbu černošských umělců. Snad proto je často v hudebních encyklopediích označována za rhythm and bluesovou zpěvačku, někdy též za interpreta tzv. populární hudby pro dospělé. Nakonec hudba z města motorů, jak je Detroit nazýván, se oproti jiným společnostem jako Atlantic nebo Stax produkujícím zemitý soul a rhythm and blues, vyznačovala rafinovaně zaranžovaným a do líbivosti zpracovaným zvukem.

Charlene se snažila nejen vydávat své desky, ale také psát skladby pro jiné umělce. V r. 1976 vydala své první LP. Největším úspěchem zpěvačky byla skladba I've Never Been to Me, která obsadila v r. 1977 bídné devadesáté sedmé místo a písnička byla později vyhodnocena jako jedna z nejhorších v historii. Jenže, v roce 1982 začal jeden rozhlasový diskžokej tuto skladbu opakovaně hrát a reakce místních posluchačů byla taková, že Motown byl upozorněn na její hitový potenciál. Charlene zde ale ztratila nahrávací smlouvu a odstěhovala se do Anglie, kde pracovala v cukrárně. Po jejím nalezení ji pozvali zpět, aby znovu podepsala smlouvu a usnadnila opětovné vydání. Po pěti letech skladba I've Never Been to Me, strávila v hitparádě dvacet týdnů a obsadila bronzovou pozici.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.