Červnové počasí bohaté na déšť spustilo růst hub

1. červenec 2024

Rostou hlavně klasické letní druhy hub. Hřibovité houby, muchomůrky růžovky a bedly vysoké, to jsou nejčastější nálezy nadšených houbařů.

„Příznivé červnové počasí s dostatečnými srážkovými úhrny bylo pro houby velmi zajímavé a opravdu v lesích nacházíme celou řadu výborných jedlých hub,“ konstatuje spokojeně mykolog Luboš Zelený. Houbaři nejraději vidí hřiby, aktuálně nejvíce hřib dubový nebo smrkový. Kam vyrazit na houby?

Řada jezů na řekách už neslouží svému účelu a pouze narušuje ekologický stav. Hydrobiolog Jindřich Duras z Povodí Vltavy vysvětluje, proč přesně biologové říční jezy nevidí rádi. Nejlepším řešením by bylo některé jezy zbourat.

Pěstitel hlíznatých a cibulnatých květin Pavel Novák také letos pořádá několik výstav, nejbližší se uskuteční koncem července v Táboře a začátkem srpna v Nýrsku. Jak si v této souvislosti postěžoval, i na jeho květinách se podepsaly letošní jarní mrazíky, ačkoli zdaleka ne tolik, jako na ovocných stromech.

Zveme např. na vycházku turistů z Chodova k rozhledně Háj u Aše 3. 7., rukodělné dílny s výukou zpracování ovčího rouna každý červencový čtvrtek v Národopisném muzeu Plzeňska v Plzni a na výstavu o životě vyder Čus vydrus v muzeu v Rokycanech.

Na kopyta domestikovaných koní podkovy patří, myslí si chovatelka a jezdkyně Dominika Korda. Koně se obvykle překovávají jednou za 6 až 8 týdnů. V případě problému, ztráty podkovy apod., se kovář volá okamžitě. Pravidelné překovávání je nutné kvůli růstu kopyt a obrušování podkov. Jak pečovat o koňská kopyta?

Bachovy květové esence mají příznivý vliv na lidské emoce. Potřebujete se zbavit nadměrného strachu, trpíte úzkostmi? V tom případě by vám mohly pomoci. Jak se Bachovy květové esence vyrábějí? Můžou se užívat dlouhodobě? Radí terapeut František Jílek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio