Byrds: Turn, Turn, Turn

4. prosinec 2022

Některé písničky si párkrát poslechneme a za krátkou dobu se vytratí z naší paměti a zmizí v propadlišti času. Jiné vydrží v našich vzpomínkách nebo i v playlistech rádií celá desetiletí.

Období šesté dekády 20. století bylo nejen pohodové, ale umělecky velice plodné. Existuje tvrzení, že i když invencí nadaných lidí bylo v té době víc než jindy, o největší slávu šedesátek se postarali Beatles, Andy Warhol a Bob Dylan. Nikdo z nich to neměl úplně lehké, i když legendy se z nich staly poměrně brzo. Ale i tak, když v šedesátém čtvrtém roce vystoupil Dylan na festivalu v Newportu s elektrickou kapelou, hlídací psi folkové čistoty ho odsoudili jako dezertéra inklinujícího k rockové muzice. A jeho velký vzor, zástupce klasického folku Peet Seeger, prý dokonce za jevištěm povykoval: Kdybych měl sekeru, tak jim ten zatracenej kabel useknu.

Jedná se ale spíše o legendu nafouklou médii, zdůrazňující, že jedním z Dylanových vzorů byl právě Seeger. Z jeho umění čerpaly i stovky českých folkových muzikantů a byl jedním z prvních amerických hudebníků, pozvaných do Československa. Vystoupil i v Plzni. Patrně největším komerčním úspěchem Seegorova hudebního snažení bylo hitparádové umístění jeho písničky Turn, Turn, Turn, se kterou v r. 1965 skupina Byrds vyšplhala na první místo v hitparádě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio