Bylinné čaje pročistí organismus, likéry pomohou s trávením

Fytoterapeutka Monika Šedivcová radí po vánočních a silvestrovských oslavách pročistit a harmonizovat tělo. Doporučuje čaj podle léčitelky Boženy Kamenické s řebříčkem, dále lapacho a vilcacoru.

Na likéry podporující trávení se v lednu zaměřuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Zmiňuje se o několika z nich a nabízí recept na fenyklový likér.

Podle Silvie Hašlové z komunitní zahrady Pěstírna DEPO Plzeň mají zahrádkáři v lednu čas plánovat a připravovat se na novou sezónu. Co změnit na zahradě? Která semínka si pořídit? Je třeba opravit nářadí?

K čemu využít zbytky svíček? Určitě i vám doma zůstaly ne zcela vyhořelé svíčky z vánoční výzdoby. Jak z nich vyrobit svíčky nové, ví lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.

Zavřená muzea přicházejí s virtuálními prohlídkami výstav. Zveme vás k návštěvě internetových stránek muzea v Tachově a v Blovicích.

Mezi zimní houby, kterým nevadí sníh ani mírný mráz, patří helmovky. Představuje je mykolog Zdeněk Hájek. Další informace o zimním houbaření pak přidává houbový gastronom Juraj Macúch.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio