Bylinky na čaj můžete nejen klasicky usušit, ale i fermentovat

„Listy bylin se určitě dají fermentovat různě. Já mám svůj recept, listy nejdřív napařuji v hrnci,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Sbíráním listů bylinek na čaj a jejich fermentací se Jana Vlková zabývá ve druhé polovině léta. V srpnu totiž už listy maliníku, jahodníku a případně i dalších bylin nejsou příliš mladé, ale ještě nejsou ani příliš staré, mají dostatek tříslovin a jsou tedy vhodné k fermentování.

„Listy fermentací zčernají a získají velmi originální chuť. Následně je můžeme kombinovat i se sušeným ovocem,“ doplňuje autorka květinových kuchařek s tím, že domácí výroba čaje může být i dobrým způsobem, jak o prázdninách zabavit děti.

Domácí čaj z listů maliníku (jahodníku, černého bezu, černého rybízu…)

Pomůcky:

náčiní na sběr - nůžky, košík

velký hrnec

tkaná bavlněná nebo lněná textilie o rozměrech cca 0,25 m2, tedy přibližně 50 x 50 cm (textilie se zabarví tříslovinami, takže pak je z estetických důvodů problematicky použitelná)

kousek nebarveného provázku z přírodního vlákna

menší igelitový sáček 

Postup:

Nasbíráme si sytě zelené listy – ani příliš mladé, které nemají dostatek tříslovin, ani příliš staré, které začínají žloutnout. Můžeme je mírně rozrušit – paličkou na maso, válečkem na těsto apod., ale není to nutné.

Do velkého hrnce nalijeme trochu vody a nahoru připevníme volně prověšenou přírodní textilii (nejraději starou lněnou utěrku). Připravíme listům mělké lůžko.

Vodu přivedeme do varu, listy vložíme na tkaninu a přikryjeme pokličkou, aby se hezky zapařily. Trochu je promícháme, aby všechny hezky rovnoměrně ztmavly. Necháme vychladnout tak, abychom s nimi mohli manipulovat.

Pak listy rozložíme na textilii v rovnoměrné tenké vrstvě. Velmi pevně zarolujeme, svážeme provázkem a dáme do mikrotenového sáčku. Necháme dva dny fermentovat.

Balíček rozbalíme a listy sušíme v tenké vrstvě při pokojové teplotě. Občas obracíme, aby nezplesnivěly.

Po usušení už stačí jen listy nadrtit nebo nastříhat na menší kousky a můžeme začít vařit čaj.

Spustit audio