Bylinkářka: Pampelišku můžeme zpracovat celou, každá její část je léčivá

Pampelišku doporučuje na jaře užívat fytoterapeutka Monika Šedivcová. Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a květy v době kvetení.

Jak uvádí bylinkářka Monika Šedivcová, pampeliškový kořen jejím klientům pomohl i v případech svrbění kůže neznámého původu. Tento příznak ukazuje na možné potíže s játry a kořen pampelišky napomáhá detoxikaci jater. Kromě toho také díky obsahu hořčin přispívá ke zlepšení trávení a snížení hladiny cukru v krvi.

Originální dekorace s využitím přírodnin a křišťálové pryskyřice vyrábí Tomáš Pavíza z Plzně. Jedná se o nevšední obrazy, části nábytku nebo lampičky. Svůj malý byt 2+kk pan Tomáš proměnil v dokonalý ateliér. Když přijde domů z práce, tvoří. Postup zalévání mechu, trávy, větviček, houbiček a dalšího materiálu do křišťálové pryskyřice předvedl Martině Sihelské.

Česnáček lékařský, jinak také česnáček jarní, patří mezi bylinky, které můžeme sbírat v těchto dnech. Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové naše zdraví podpoří podobně jako česnek medvědí, klasický česnek kuchyňský nebo cibule. Jak česnáček vypadá a jak ho využít v kuchyni?

Koření máme doma nejčastěji ve skleněných kořenkách. Napadlo vás ale někdy, jak se vlastně koření skladuje ve velkém? Na exkurzi do skladu plzeňské firmy obchodující s kořením nás vzal její spolumajitel Jaroslav Dobiáš.

Zveme např. na zahrádkářskou výstavu Jaro na zahradě 23. a 24. 4. v Lidovém domě ve Staňkově, na přednášku Věry Dvořákové na téma Přírodní zahrady 28. 4. v knihovně v Nýrsku a na výstavu Jaro v alpinu 5. až 13. 5. v zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni.

I houby mají své albíny, jsou čistě bílí ve všech částech, jinak se od svého druhu nijak neliší. U kterých druhů hub se albíni vyskytují? Jak s jistotou poznat, že se jedná o albína? O tom v Houbařském okénku hovoří mykolog Zdeněk Hájek.

Listy na ibišku mramorují a jsou na nich jakoby pavučinky. Co je příčinou a jak ibišek ošetřit? Designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská podle popsaných projevů soudí, že rostlina tazatelky je napadená sviluškami. Jak se obávaného škůdce zbavit?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio