Bulharská musaka. Tradice od Černého moře
Dříve se z dovolené v Bulharsku vozila Pliska, typická bulharská pálenka z vinných hroznů a také čubrica, vynikající kořenící směs, která obsahuje sůl, petržel, pískavici, bazalku, saturejku a papriku. Koření čubrica je součástí balkánské kuchyně. Pokrmům dodává jedinečnou chuť s nádechem dálek. V současnosti je k dostání i u nás.
- 600 g mletého skopového nebo vepřového masa
- 600 g oloupaných syrových brambor
- 300 g oloupaných rajčat (možno použít i z konzervy)
- 1 cibule
- 1 PL sádla
- 1 ČL mleté sladké papriky
- 1 ČL koření čubrica
- petrželka, mletý pepř, sůl
Na části sádla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme, mleté maso, koření a za stálého míchání opékáme asi 3 minuty. Oloupané brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle cca 3 – 4 mm. Zapékací nádobu vymažeme zbylým sádlem, na dno poklademe polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Na vrstvu brambor rozestřeme připravenou masovou směs a na ni dáme opět plátky brambor, osolíme, opepříme. Zalijeme prolisovanými rajčaty. Ve vyhřáté troubě pečeme pod poklicí při 180°C 45 minut. Potom poklici odstraníme a musaku dopečeme asi při 200°C.
5 minut. Necháme chvíli prochladnout, a před podáváním rozdělíme na porce a sypeme jemně nakrájenou petrželkou.
Obměna: Před dopékáním můžeme musaku zalít 300 ml mléka, do kterého jsme rozkvedlali 2 vejce a 1 PL hladké mouky.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.