Brejle a okuliare byly fenoménem československého designu

21. leden 2022 08:55

Brejle a okuliare – tak se jmenuje výstava v Chebském Retromuseu, která přibližuje brýle vyráběné a používané v bývalém Československu.

„V takovémto formátu ještě brýle nebyly představeny, jde o první zářez, přibližující řemeslo designu brýlí," upozorňuje kurátor Ondřej Vicena. Projekt Brejle a okuliare byl poprvé v menším formátu představen pouze v roce 2021 na přehlídce Designblok, kde mu odborná porota udělila Cena za mimořádný počin.

Retromuseum: výstava Brejle a okuliare

O tom, jak výrazně mohou brýle zdůraznit osobnost jejich nositele, věděl i první Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Součástí výstavy je kolekce nejstarších brýlí z celého světa sběratele Viléma Rudolfa, na nichž vysvětluje vývoj jejich designu a používaných technologií.

„Vyráběly se také bezpanté neonové brýle, z plexitu – to bylo v 50. letech minulého století takové křehčí čiré plexisklo. K základním materiálům patřil kromě kovu také hořlavý celuloid. V 80. letech ho nahradil acetát celulózy,“ řekl kurátor Ondřej Vicena.

Výstavy je ve svém výsledku  poctou Jaroslavu Trubačovi, autorovi nejvýraznějších typů brýlových obrub, a mistrovi designu. „Bez osobnosti pana Jaroslava Trubače, který navrhnul brýle vyráběné v Československu od roku 1964 do roku 1988 bychom tady téměř neměli co vystavovat,“ zdůraznil kurátor.

Návštěvníci si mohou v Retromuseu prohlédnout i některé modely šperkařky Simony Kafkové, a to až do začátku dubna.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio