Bramborové placky se švestkovými povidly - to je úžasná lahůdka, říká Mirka Kuntzmannová

2. září 2024

Jako malá holka objevila kuchařku od Magdaleny Dobromily Rettigové a moc ráda si v ní četla. A navíc v ní, naštěstí jen tužkou, opravovala chyby. Třeba slovo polívka přepsala na polévka.

Mirku Kuntzmannovou přivedla do kuchyně nejen Rettigová, ale samozřejmě také maminka. "Vařila se obyčejná jídla. Nikdy u nás nebylo moc peněz. Vařilo se z brambor, v pátek byly palačinky, dělaly se buchty, vdolky, bylo to úžasné," vypráví Mirka Kuntzmannová. Uvař za 40 korun tak, aby se najedla celá rodina a ještě, aby zbylo. To bylo maminčino moudro.

Mirka má doma na 300 různých kuchařských knih a sama jich také spoustu sepsala a vydala. Andělská kuchařka, Kuchařka pod párou, Kluci, holky, kastrůlky, čtyřdílná série S trochou nostalgie a další.

Jedno z nejoblíbenějších jídel Mirky Kuntzmannové jsou obyčejné bramborové placky. Ráda vaří z toho, co je doma, obyčejná jídla. Je celoživotní propagátorkou české kuchyně a je na ni patřičně hrdá.

Poslechněte si, kterými televizními pořady prošla, s kterými osobnostmi se setkala a jak si na natáčení jednou přivezla nádherné šaty a nakonec je vůbec neměla na sobě...

Mirka Kuntzmannová vaří v Českém rozhlase Plzeň každý pátek po 9. hodině. Všechny její recepty najdete zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.