Bramborová roláda s dušenými houbami

Rostou? Rostou! Houbových omáček, polévek a řízků už jsme možná syti a tak si dneska připravíme houby jako náplň do bramborové rolády. Jde o vynikající záležitost.

Suroviny:

700 g vařených brambor ve slupce

1 vejce

200 g hrubé mouky

100 g pšeničné krupice

sůl

Na náplň:

500 g čerstvých jedlých hub, nejlépe směs hřibovitých

1 cibule

2 lžíce oleje

2 vejce

50 g slaniny

2 lžičky kmínu, nejlépe drceného

mletý pepř, sůl

petrželka

Postup:

Nejprve si připravíme náplň: Na oleji zpěníme cibuli a najemno nakrájenou slaninu. Necháme zezlátnout. Pak přidáme dobře očištěné, nadrobno nakrájené houby, osolíme, opeříme, okmínujeme a pod poklicí podusíme cca 15 minut. Podle potřeby podléváme malým množstvím vody. Vejce prošleháme se solí a pepřem a vlijeme na podušené houby. Mícháme, aby vaječná směs houby „obalila“. Na závěr vmícháme najemno nakrájenou petrželku. Náplň je v podstatě dobrá smaženice.

Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2–3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾ náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme. Vaříme 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži, pečenému nebo dušenému masu.

Obměna: Rolády můžeme naplnit směsí podušené zeleniny nebo špenátem a podobně.

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny, vytvoříme 2–3 kusy.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň