Bonnie Tyler slaví sedmdesátiny

8. červen 2021

Blondýna známá svým charakteristickým chraplavým hlasem Bonnie Tyler se narodila 8. června 1951 v britském městě Skewen.

Chraplák je hlas, který je nějak poškozen. Ten, který má v krku zpěvačka Bonnie Tyler, okamžitě upoutá. Vznikl následkem operace hlasivek, která zpěvačce přinesla naštěstí pouze pozitiva. Než se ale Bonnie Tyler stala světově známou, prošla si lecčíms.

Pochází z Walesu, její vlastní jméno je Gaynor Hopkins. Byla nejprve prodavačkou, ale snažila se prorazit. Dařilo se jí – vyhrála lokální pěveckou soutěž talentů, stala se členkou vokálního kvartetu a pod pseudonymem Sherene Davis začala vystupovat v nočních klubech. Uzlíky na hlasivkách jí však bránily zpívat na plný úvazek, a to až do roku 1970, kdy podstoupila operaci k jejich odstranění. Opustila ji s chraplavým hlasem, který se však ukázal jako účinný nástroj. V jednom z velšských nočních klubů zaujala důležitého vyhledávače talentů, změnila si pseudonym na Bonnie Tyler, a skladatel Ronnie Scott a textař Steve Wolf pro ni napsali budoucí hit Lost In France. A tak v roce 1976 celý svět věděl, že je tady nová hvězda, blondýna s chraplákem a s modrýma očima.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio