Bezva tip na párty: Bramborové placky od Evy Rychtecké se dají jíst za tepla i za studena

Z mála surovin vykouzlíte rychlé a levné jídlo, které ocení na každé párty. Chutná jako odlehčený holandský řízek. U Evy Rychtecké z Přistoupimi se dělají ve velkém. Přitom stačí vařené brambory, šunka a tvrdý sýr. Ochutnáte jednu a chcete další.

Ingredience
  • Na 30 placek
  • 1,25 kg vařených brambor ve slupce
  • 200 gramů tvrdého sýra (45% eidam nebo podle chuti gouda, ementál, čedar)
  • 400 gramů šunky nebo šunkového salámu
  • 2 vejce
  • 3 špetky soli
  • špetka pepře
  • olej na smažení
  •  
  • Na obalení
  • strouhanka
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • špetka soli

Postup

Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.

K nastrouhaným bramborám přidáme tvrdý sýr i salám nastrouhaný také nahrubo.

Přidáme vejce, osolíme, opepříme a zamícháme.

Připravíme si trojobal: mouku, vejce, ve kterém rozšleháme mléko s trochou soli a strouhanku.

Tvoříme kuličky o velikosti golfového míčku, které obalíme v trojobalu, teprve poté lehce rozplácneme a odložíme na talíř.

Na pánvičce rozpálíme olej a osmahneme dozlatova z obou stran. Necháme okapat na ubrousku.

Eva Rychtecká

Bramborové placky dělá pro svou rodinu zhruba 20 let. Poprvé je usmažila, když potřebovali něco rychlého, dobrého, co by se dalo vzít do ruky a člověk by to od toho nebyl mastný a zapatlaný. Dnes už se bez nich oslavy narozenin neobejdou.

Paní Rychtecká vaří ráda a hodně. Také sbírá hrnečky.

Patrik Rozehnal a Eva Rychtecká
autoři: Patrik Rozehnal , djo