Betlémy i vánoční kovářské výrobky právě vystavuje Dům historie Přešticka

11. prosinec 2021

Možností, jak prožít čas adventu, je v době covidové minimum. Proto nabízíme prohlídku tří výstav věnovaných adventní době v Domu historie Přešticka. Provede vás jeho vedoucí Drahomíra Valentová.

Kovář Jaroslav Baťa prezentuje svícny, lampy, kované lustry, zvonky a zvonečky, anděly, podkovičky, hrníčky a řadu dalších poetických předmětů z kovu. Dále můžete vidět tradiční výstavu betlémů ze sbírky Domu historie Přešticka. V letošním roce je doplněna o železničářský a zimní betlém Zdeňka Roubala z Plzně. A do třetice si prohlédnete výstavu Krojované Vánoce - lidová píseň a kroje v ilustracích Marie Fischerové Kvěchové.

Dále se zaměříme na sportovní rybáře. Západočeské vodní toky jsou plně zarybněné a proto šance chytit rybu, i přes zimní nepohodlí, je velká. Spotřebitelům poradíme, kdy vánoční ryby kupovat a jak je skladovat. Naším hostem je Hynek Dort, technik Územního svazu Českého rybářského svazu.

Preferujete vánoční stromeček umělý? Přírodní nebo v květináči? A jak se o ně postarat, aby co nejdéle vydržely? Nebo si chcete udělat vánoční stromeček jenom z větviček? S tím vším poradí plzeňský zahradník Přemysl Písař.

Na náš e-mail hobby@pl.rozhlas.cz jsme dostali dotaz posluchače, kterému se z plastových oken odlupuje kašírovaná folie s imitací dřeva. Je možné je opravit? Problematice plastových oken s kašírovanými foliemi s nejrůznější imitací přírodního materiálu se věnuje věnovat odborník Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio