Bečovský hrad vydal další tajemství, sbírku minerálů rodu Spontinů

26. září 2012

Geologové objevili na Státním hradu a zámku v Bečově nad Teplou pozůstatky ztracené mineralogické a paleontologické sbírky rodu Beaufort-Spontinů. Právě těm kdysi patřila také druhá nejcennější památka v zemi - relikviář svatého Maura.

Unikátní sbírka se z historické památky ztratila s dalším vzácným vybavením. Teď ji při průzkumech objevili geologové Pavel Lidmila a Kateřina Hládková. Vzácných kamenů je 167. Všechny nyní čekají odborné expertízy a následné umístění do nové připravované expozice. Ta se návštěvníkům otevře po památkové a stavební obnově hradu, která skončí za tři roky.

Nalezené minerály ležely mezi sutí v obytné věži hradu. Ocitly se tam při vyklízení hradu před jeho rekonstrukcí. Cenu nálezu nelze finančně vyčíslit, sběratelská hodnota je ale velká. Kolik kusů celou sbírku kdysi tvořilo, se už velmi pravděpodobně nikdy zjistit nepodaří.

Rod Beaufort-Spontin pocházel původně z Lotrinska. Panství v Bečově nad Teplou se do vlastnictví rodiny dostalo roku 1813. Slavný relikviář svatého Maura získali koncem 18. století, nechali ho opravit a později převezli na Bečov. Po vydání Benešových dekretů zmizel neznámo kam.

Našel se až po dlouhých letech, 5. listopadu 1985. Relikviář prošel od roku 1993 velmi náročným restaurováním, které trvalo devět let. Dnes je veřejnosti přístupný a po českých korunovačních klenotech je druhou nejcennější památkou v České republice.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio