Ašsko má co nabídnout. I to se snaží dokázat spisovatelka Klára Teršová

30. červen 2022

Vrátila se do Karlovarského kraje, stojí za projektem Made in Zapadákov a právě jí vyšla kniha s názvem Bílý pramen, která se odehrává na Ašsku.

Klára Teršová se narodila v roce 1989 v Aši. Vystudovala politologii na Univerzitě v Hradci Králové a ekonomii na České zemědělské univerzitě. Dva semestry absolvovala ve španělské Salamance a Granadě, jako stážistka působila v Bruselu.

O knize Bílý pramen

Hlavní hrdinkou je Hedvika. Dívka, která se odmalička potýká s jistým pocitem nedostatečnosti. Vehementně se snaží od Vernéřova odpoutat, ačkoli je s ním z různých důvodů trvale svázána. Prožívání Hedviky je odtržené i přitahované, lhostejné i zaujaté, vzpurné i pokorné. Hedvika se potýká s pocity odcizení i lásky. Takové, jakou ji známe z milostných románů, ale podávané bez příkras.

Po studiích pracovala ve státní správě a chtěla se stát diplomatkou v některé z hispánských zemí. Od útlého věku psala do školních novin a časopisů nebo pro sebe. Souhra okolností ji zavedla zpátky do Aše.

Neutišená situace města v pohraničí ji podnítila k založení neziskové organizace Smrčiny, jejímž cílem je rozvoj tohoto rozporuplného, i když krásného místa. Současnost a minulost, zchátralost i překrásná příroda byly inspirací k napsání knihy Bílý pramen.

V současné době autorka vede svoji kavárnu ve Vernéřově u Aše, píše blog o životě na konci světa, o Ašsku a o pečení.

Jaké byly motivy pro cestu zpět domů, nakolik se její zkušenosti promítly do právě vydané knihy a co může dát život v nejzápadnějším cípu naší republiky jejím dětem?

Spustit audio