Ani silné mrazy zájem o noclehárnu v Karlových Varech nezvýšily

2. březen 2018 16:15
Zprávy

Úkryt před teplotami hluboko pod nulou nabízejí lidem bez domova v Karlovarském kraji noclehárny, azylové domy a nízkoprahová centra. Zatímco v Sokolově je kapacita noclehárny v posledních dnech zcela naplněna, v Karlových Varech zvýšení zájem o tyto služby nezaznamenali, zjistila ČTK. Noclehárnu a azylový dům tam využívají hlavně stálí klienti.

Armáda spásy, která azylový dům a noclehárnu v Karlových Varech provozuje, disponuje 28 lůžky. A ani mráz posledních dnů nezvýšily zájem o noc v teple.

„V průměru je obsazeno okolo 25 lůžek. O víkendu to bylo dokonce jen 19 lůžek, a to i přesto, že jsme trochu zmírnili kritéria pro přijetí a drobné překročení limitu 0,5 promile alkoholu připouštíme," řekl ředitel Armády spásy v Karlových Varech Martin Roušal.

Čtěte takéČesko šestou noc po sobě svíral mráz. Na mnoha stanicích naměřili teplotní rekordy

V posledních dnech například přišli dva klienti až kolem 23. hodiny. Aby nerušili ostatní, dostali možnost strávit noc v teple, ale na židli.

Naopak plně vytížená je v mrazivých dnech noclehárna v Nádražní ulici v Sokolově. V městské budově ji provozuje společnost Pomoc v nouzi, nabízí 28 míst.

Noclehárna v Sokolově minulou zimu nahradila dříve využívaný stan pro bezdomovce, který již kapacitně ani zázemím nevyhovoval. Lidé bez domova mohou do noclehárny přicházet od 20 do 22 hodin. Od zaměstnanců noclehárny dostanou ložní prádlo, mají možnost se osprchovat a ubytovat. Budíček je v šest hodin ráno, do sedmi musí klienti noclehárnu opustit.

Přes den mají příležitost využít nízkoprahové denní centrum, které zatím je v prostorách bývalého autobusového nádraží. Letos by se nízkoprahové centrum mělo přesunout také do budovy v Nádražní ulici. Pod jednou střechou tak budou k dispozici i další služby, například dluhové a sociální poradenství.

zdroj: ČTK
Spustit audio