Adam Plachetka: vedle opery je jeho oblíbeným žánrem muzikál

17. prosinec 2020

Adam Plachetka je absolventem Pražské konzervatoře a Hudební akademie muzických umění. Dnes je tento operní pěvec laureátem řady hudebních soutěží.

Například v listopadu se v posledních letech konala pravidelně každý rok Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka. Do Karlových Varů přijíždí často více než sto mladých operních a koncertních pěvců z celého světa. Soutěží o vítězství a laureátství, které často znamená úspěch na začátku umělecké kariéry. Pěvci získávají hlavní ceny, ale také pozvání k hostování nebo nastudování operní role v některém divadle.

Adam Plachetka se vítězem této karlovarské soutěže stal v roce 2004. V letošním roce se z důvodů pandemie koronaviru soutěž neuskutečnila. Ve snaze zachovat pěveckou tradici a povědomí existence tohoto kulturního svátku se dnes uskuteční koncert se současnou hvězdou světového operního světa Adamem Plachetkou.

Adam Plachetka zpívá Strausse, 22. ledna 2018

Spolu s ním účinkují laureátky posledních ročníků soutěže Eva Kývalová, Eliška Zajícová a Karlovarský symfonický orchestr s dirigentem Jiřím Štruncem.

Přímý přenos koncertu můžete sledovat prostřednictvím LIVE STREAMU v pohodlí svých domovů na webových stránkách portálu o klasické hudbě Klasika Plus.cz, Facebooku KlasikaPlus.cz a na YouTube kanálu KSO.

Řeč byla také o hudební novince Anděl Páně zprávu nese. Tuto francouzskou koledu z 15. století nazpíval Adam Plachetka s Janem Smigmatorem, Dětským pěveckým sborem Českého rozhlasu a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Může se se svým bassbarytonem uplatnit i ve světě muzikálu? A jaké umělecké plány má pro příští rok?

Poslechněte si rozhovor:

autoři: Petr Čimpera , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio