70. narozeniny slaví Oskar Petr

16. květen 2022

Legendou se stal už jako zakládající člen skupiny Marsyas a zpěvák kapely Jazz Q. V sedmdesátých letech patřil k nejpopulárnějším muzikantům u nás a jeho autorský pramen zatím nevyschl.

Dnes se zaměříme na muže, který se vždycky soustředil spíše na nekomerční sféru, i když paradoxně složil hudbu k nejpopulárnější písni našich luhů konce minulého tisíciletí, písni Medvídek, která přinesla skupině Lucie cenu za Klip desetiletí.

Umělecká a kulturní činnost Oskara Petra je na tuzemské poměry ojedinělá. Skladatel, textař, zpěvák, fotograf, publicista, výtvarník, architekt interiéru, ale především skvělý hudebník - tím vším je Oskar Petr. Své písně hýčká, každá vzniká třeba několik let a stále se její konečná podoba mění. Hledá svou ideální píseň. Oskar Petr patří k úspěšným českým hitmakerům. Napsal desítky melodií a textů pro řadu českých interpretů, v žánrovém rozptylu od skupiny B.S.P. přes Dana Bártu či Annu K po Helenu Vondráčkovou. Patří mezi legendy naší folkové i rockové muziky.

Přestože k tomu měl Oskar Petr veškeré předpoklady, po návratu z emigrace se doma už jako sólista neprosadil. Nabízel však své písně. Možná, že posluchačům nejsou úplně srozumitelné jeho texty, ale on sám říká, že některými písněmi žije tak dlouho, že už se zjednodušit nedají. Je těžké vtisknout do písně celý rámec příběhu či pocitu a Oskar Petr se dobere takové hudební formy, kterou považuje za nejlepší, a z toho pak už nic vystřihnout nejde. A k takovým písním patří Hříšná těla, křídla motýlí, píseň, kterou český autor mnoha výtečných písní Oskar Petr věnoval první vítězce soutěže Česko hledá SuperStar Anetě Langerové.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.