Zrádný pneumokok vloni opět zaútočil na Karlovarský kraj

18. únor 2014

Hygienici v Karlovarském kraji hlásí za loňský rok 35 případů výskytu nebezpečné pneumokokové bakterie. Kraj se tak zapsal na neblahé přední příčky v počtu hlášení těchto nákaz. Nejvíce pacientů s touto infekcí bylo vloni evidováno v okrese Sokolov, bylo jich celkem 19.

Podle předběžných dat Krajských hygienických stanic bylo v roce 2013 v České republice hlášeno přes 300 případů pneumokokového onemocnění. „V uplynulém roce monitoruje Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje celkem 35 nákaz pneumokokovou bakterií. V třinácti případech se jedná o osoby starší 65 let a v devíti případech jde o osoby ve věkové kategorii od 50 do 64 let,“ uvedla Petra Jirkovská z karlovarské Krajské hygienické stanice.

Pneumokok způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také závažné pneumonie, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit až smrtí. V České republice se přitom vyskytuje přes deset sérotypů bakterie pneumokoka, mezi něž také patří typ 19A, který způsobuje ty nejtěžší pneumokokové meningitidy nebo zápaly plic.

Nejspolehlivější ochranou je očkování

Onemocnění pneumokokovu infekcí lze předejít dostupným očkováním. Pro malé děti jsou na trhu k dostání dvě vakcíny. První očkovací látka pokrývá základní spektrum deseti sérotypů a je plně hrazena státem. Druhá z nich zahrnuje rozšířené spektrum třinácti sérotypů a je nutné si ji doplatit.

I senioři mají možnost nechat se proti pneumokokovým infekcím očkovat, ale plošná vakcinace u nás zatím zavedena není. „V současné době je stanoveno pravidelné očkování proti pneumokokovým nákazám u vybraných osob umístěných v LDN a některých typech zařízení sociálních služeb. Pro takové osoby je toto očkování povinné, v těchto zařízeních také probíhá každoročně ze strany krajských hygienických stanic kontrola proočkovanosti proti pneumokokovým nákazám,“ dodává Jirkovská.

Očkování (ilustrační foto)

Prvotní stádium onemocnění pneumokokem připomíná běžnou chřipku. Je doprovázeno zvýšenými teplotami, únavou, bolestí svalů i kloubů, nadměrnou spavostí či nechutenstvím. Zákeřná nemoc však kulminuje velmi rychle a záhy začíná napadat jednotlivé orgány. Nejnáchylnějšími věkovými skupinami jsou v rámci společnosti malé děti a senioři nad 60 let, a to z důvodu oslabené imunity. U nejmenších se obranyschopnost formuje, u starších ročníků naopak ztrácí na intenzitě.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio