Zpustlý zámek v Nemilkově zachraňují noví majitelé

15. prosinec 2020

Obcí Nemilkov mezi Běšinami a Velharticemi většina lidí jen projíždí. Snadno tak minou tamní zámek, který právě prochází rekonstrukcí.

Nemilkovský zámek je ukrytý mimo hlavní cestu a donedávna nebylo ani proč ho hledat. Zámek s poplužním dvorem byl totiž zpustlý a jeho budoucnost byla nejistá. Pak ho ale koupili manželé Kaplanovi z Prahy a začali psát jeho nový příběh. 

„Zámek je zajímavý ze dvou důvodů, stavět se začal asi v 10. století, takže tady vidíme stopy gotiky, renesance, baroka i klasicismu,“ popsala Markéta Kaplanová. V době totality na zámku sídlil národní výbor. „Tady ty okopané stěny byly plesnivé, když jsme sem přišli, všude byla plíseň, voda a neskutečný nepořádek. Bylo tady také několik vstupů, třeba krbem nebo sklepem,“ líčila majitelka.

Některé místnosti už Kaplanovi opravili a zpřístupnili turistům. Hotová je třeba zámecká kuchyň. „My chceme, aby to vypadalo, že právě někdo odešel, chceme ukázat běžný život panstva i poddaných. Můj manžel je vetešník, je to jeho záliba,“ vysvětlila zámecká paní původ zdejších exponátů.

Život naruby

Markéta Kaplanová byla trenérkou české plavecké reprezentace, její muž Michala Kaplana zase realitním makléřem. Zachránit nějakou zchátralou nemovitost s geniem loci bylo jejich snem, před časem se rozhodli obrátit svůj život na ruby. A tak se dostali do Nemilkova.

„To byl můj sen a nápad, něco takového koupit, chtěli jsme si najít něco na listu ohrožených památek, tak jsme si řekli, že peníze, které jsme vydělali, tady proděláme,“ shrnul Michal Kaplan s tím, že v Praze opravil a prodal tři činžovní domy a za utržené peníze koupil a opravuje zámek.

Kaplanovi také věří, že v budoucnu dosáhnou i na pomoc od státu. Opravu zámku pojali jako rodinnou akci, do které se zapojili také syn David a dcera Tereza Hagerová se svým americkým manželem Johnem. Teď už se ale Markéta Kaplanová chystá na Vánoce. „Vánoce na zámku budou pro rodinu, přijedou babičky i děti,“ vyjmenovala.

Kaplanovi chystají řadu akcí

Kulturních a společenských akcí pro veřejnost na zámku už bylo více, vloni se zde odehrál vánoční koncert pro více než sto padesát posluchačů. Letos to kvůli epidemii nejde, a tak Kaplanovi alespoň rozsvítili v obci vánoční strom a vyzvali ostatní, aby přidali další ozdoby. 

Koronavirovou dobu využili na zámku v Nemilkově k dalším opravám. Jakmile to půjde, zase lidem zámeckou bránu otevřou. „Naším cílem je zámeček a celý areál jednou otevřít veřejnosti, aby si ho všichni užili. K potěšení, relaxaci, kultuře, vzdělání a sportu,“ uzavřela Markéta Kaplanová.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio