Zprávy festivalu Oty Hofmana v Ostrově vysílá hned několik dětských rádií a televizí

9. říjen 2019 10:30

O svých vrstevnících na Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově dávají vědět studenti z dětských televizí, rádií a novin. Jejich pořady je možné vidět a slyšet především na internetu.

„Máme tu dva televizní štáby, jsou to děti z Liberce a Prahy a dvě rádia - Kulíšek a Mělník. Festivalové Ostronoviny nám píší děti ze zdejšího gymnázia. Natáčí také rozhovory, reportáže a ty pak dávají na sociální sítě,“ uvedla programová ředitelka festivalu Ilona Hálová.

K tomu všemu ještě patří tým domácího Studia Festivalu Oty Hofmana, který tvoří dva kameramani a dva moderátoři z ostrovského gymnázia. Práci studentů přiblížil kameraman Pavel Hrubý: „Zajišťujeme rozhovory s hosty festivalu a příspěvky, které nahráváme na Youtube, Facebook a Instagram. Zajišťujeme také přehled o akcích, které se konaly a konají,“ popsal práci členů ostrovského studia Pavel Hrubý. Studenti se prakticky celý den nezastaví. Kromě přestávek na jídlo si občas odskočí i do školy, třeba na hodinu chemie na ostrovském gymnáziu, kde studují.

Klamou tělem

Přestože jim je okolo patnácti, rozhodně nejde o žádné nováčky. Mají za sebou už desítky pořadů, a tak zvládnou i přímý přenos ze zahájení festivalu. Ani na dobře připraveném festivalu ale nechybí adrenalinové zážitky. Některé z nich popsal kameraman Lukáš Mayer: „Když jsme točili ohňostroj, nechali nás hasiči blízko a tak na nás dopadaly uhlíky. A taky jsme si užili pizzu, kterou jsme dostali od ředitele kulturního domu,“ poznamenal Mayer.

Na festivalu nechybí zajímavá setkání. Moderátor festivalového studia Jiří Svačina už v neděli zpovídal Musery – youtubeři, kteří se zajímají o moderování, muziku a tanec. A jsou už mezi nimi i hvězdy své generace. „Ptali jsme se jich třeba, jestli se dá živit působením na internetu a některým to docela slušně vydělává,“ řekl Jiří Svačina.

Na internetu vysílá zprávy z festivalu Oty Hofmana přímo z Ostrova také internetové rádio Kulíšek. Jména jako Romana Sahánková, Zuzana Hlubočková nebo Tereza Fliegrová budou možná za pár let patřit k těm, které bude znát v Česku každý. Mladí novináři budou o osmidenním Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově informovat až do jedenáctého října, kdy končí.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související