ŽIVĚ Z ODTAJNĚNÉHO MÍSTA: Cesta okolo Česka zamířila do Hornického muzea Landek

28. srpen 2022

Dalším přímým přenosem jsme vás zavedli do Ostravy, kde se nachází muzeum, jehož součástí je unikátní expozice ve štolách horních slojí skutečného historického dolu Anselm.

Nad místem se vypíná vrch vysoký 280 metrů. Bylo slavnostně otevřeno 4. prosince roku 1993 – symbolicky na svátek patronky horníků svaté Barbory. Leží nedaleko soutoku řek Odra a Ostravice. Přesně to byly indicie, které jsme vám každý všední den v letním projektu Cesta okolo Česka ve vysílání v 9:45 napovídali. V sobotu jsme byli v Hornickém muzeu Landek v Ostravě.

Na nejstarší ostravské šachtě, Dole Anselm, bylo před více než 25 lety založeno Hornické muzeum, které je dnes největší v ČR. Čtvrt kilometru dlouhé chodby v podzemí krok po kroku odhalují tajemství autentických hornických pracovišť.

Hornické oblečení

Propojení Hornického muzea jako technické památky a vrchu Landek jako národní přírodní památky s bohatou vegetací i zvířenou dodává této lokalitě v Ostravě Petřkovicích jedinečnost a přitažlivost. V těsné blízkosti soutoku řek Odry a Ostravice (1,5 km od sjezdu z dálnice D1) naleznou návštěvníci poznání, odpočinek i zábavu. Mohou sfárat do podzemí dolu, navštívit řetízkové šatny, projet se původním důlním vláčkem z 60. let minulého století či si prohlédnout expozici báňského záchranářství. Součástí areálu o rozloze 35 hektarů je sportovně relaxační část, včetně campu a stravovacích zařízení.

O prohlídku dolu byl velký zájem

Pavel Kudrna si pozval k mikrofonu ředitele Hornického muzea Lumíra Place, který vyprávěl o historii hornictví, Davida Chlebečka, který mluvil o chovu veverek, a šéfa agentury Moravian-Silesian Tourism Petra Koudelu, který poukázal na zajímavé turistické cíle v kraji.

autoři: Pavel Kudrna , djo
Spustit audio