Zemřel zakladatel Boney M. Frank Farian

Poslechněte si příběh kuchaře, který vydělal milióny jako hudební producent a skladatel. Oním kuchařem byl Němec Frank Farian, který vymyslel a produkoval takové skupiny, jako Boney M., Eruption, Milli Vanilli a No Mercy.

Německý zpěvák, autor a producent, milionář Frank Farian zažil jako jedináček v dětství chudobu se narodil v roce 1941 Jeho otec byl zabit ve druhé světové válce. Když přišel čas, vybrala mu matka povolání kuchaře. Chlapče, řekla Frankovi, když jsi kuchař, můžeš pracovat na luxusním křižníku a uvidíš svět. A kromě toho se už nikdy nebudeš muset starat o jídlo. Frank se kuchařem vyučil a nějaký čas také jako kuchař pracoval, ale zjistil, že živit se jako zpěvák s kapelou je výhodnější.

Jednou si pustil televizi a právě končil detektivní seriál. V titulcích četl Boney. Hezké jméno, pomyslil si: bouný bouný - bouný em. Zní to pěkně. Jednoduše - objasnil vznik slavného jména ten, kdo to všechno vymyslel: zpěvák německých šlágrů Frank Farian. Natočil první hity se studiovými hráči, nazpíval mužské a mnohé z doprovodných ženských vokálů, přidal libozvučný název Boney M a když Holanďané chtěli po obrovském úspěchu skupinu pozvat do televize, sestavil ji. A tak vznikla legenda evropského diska, německá skupina Boney M.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.