Zemětřesení na Chebsku zesílilo a dosáhlo téměř čtyř stupňů

26. srpen 2011

Na Chebsku se v noci opět chvěla země. Přístroje zaznamenaly téměř 4 stupně Richterovy škály. Od čtvrtečního večera seismografy zaznamenaly desítky otřesů, většina do dvou stupňů. Čtvrtý den otřesů tak potvrzuje odhad seismologů, že se na Chebsko po třech letech vrátil zemětřesný roj.

Nejsilnější otřes byl zaznamenán po půl druhé v noci. Projevil se silným hlukem a zachvěly se při něm i budovy. Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd se z dosavadního průběhu zdá, že současný zemětřesný roj je srovnatelný s tím, který Chebsko prožilo před třemi lety. Tehdy nejsilnější otřesy dosáhly síly čtyř stupňů. Podle seismologů se dá očekávat i nyní, že zemětřesení zesílí. Záchvěvy vychází z hloubky devíti kilometrů a epicentrum je stále stejné - obec Nový Kostel u Chebu.

Zemětřesné roje na Chebsku trvají řádově týdny až měsíce. Jsou charakteristické tím, že se energie uvolňuje postupně a nejsilnější otřesy přicházejí až ve třetině roje nebo i později. Podle odborníků se ale energie neuvolňuje najednou. To je důvodem, proč nezpůsobí na Chebsku žádné vážnější škody. I při nejsilnějších otřesech v minulosti praskly jen zdi starších domů nebo se sesypal komín.

Otřesy na Chebsku se po tříleté odmlce objevily v úterý. Ve středu pak dosáhly tří stupňů. Počet otřesů přitom stále narůstá. Záchvěvy země mohou pocítit lidé od Lubů přes Kraslice až po Františkovy Lázně. Přístroje od čtvrtečního večera zaznamenaly až 1000 slabších nebo silnějších záchvěvů. Podle expertů se zemětřesení chová podobně jako na přelomu let 1985 - 86, kdy záchvěvy překročily čtvrtý stupeň. Nejsilnější zemětřesení bylo údajně na začátku 20 .století, kdy přesáhlo pátý stupeň Richterovy škály.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio