Zeleninové řezy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:

250 g zelených paprik
1 mrkev
4 lžíce másla
kmín, sůl, pepř
1 květák
250 g rajčat
300 g mletého masa (mix)
2 vejce
200 ml vody
olej


Postup:

Papriky očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, mrkev na kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo a zeleninu na něm pozvolna orestujeme. Okmínujeme, osolíme a podusíme do poloměkka. Květák rozebereme na růžičky a krátce uvaříme ve slané vodě. Rajčata nakrájíme na plátky a s květákem přidáme k paprikové směsi. Promícháme a odstavíme z ohně. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, podle potřeby vodu a dobře promícháme. Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme polovinu masa, poklademe zeleninovou směsí a navrch přidáme zbylé maso. Nakonec zalijeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.
Po upečení rozkrájíme na řezy a podáváme.


Přílohy: brambory na všechny způsoby, zeleninový salát

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.