Ze smrti Roma v Brně státní zástupce obžaloval muže původem z Ukrajiny. Hrozí mu 18letý trest

25. říjen 2023

Státní zástupce obžaloval z vraždy a ublížení na zdraví muže původem z Ukrajiny kvůli smrti na Brněnské přehradě. Případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.

Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení. Na webu Krajského státního zastupitelství v Brně to oznámil jeho mluvčí Hynek Olma.

Čtěte také

Cizinec poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil podle žalobců tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom.

Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

Čtěte také

„V cca 19:40 hod. v Brně na asfaltovém chodníku spojujícím zastávku městské hromadné dopravy Přístaviště a ulici Přístavní při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na tyto za použití svého vlastního nože zaútočil, v důsledku čehož jednomu z nich způsobil zranění neslučitelné s životem, na jejich následky zemřel, a následně dvěma poškozeným způsobil bodně-řezné rány, čímž jim ublížil na zdraví," popsal Olma.

zdroj: ČTK
Spustit audio