Lucie Fuková k událostem v Krupce: Nepodporujme nenávistné projevy a kolektivní obviňování

25. červenec 2023

Na boj proti šíření proti ukrajinských dezinformací mezi Romy se zaměří nová skupina expertů z ministerstev a neziskových organizací. Po jednání zástupců několika resortů, samospráv a neziskových organizací k aktuální situaci v romských komunitách to řekla vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Situace a potřeby v romských komunitách se podle ní mapují.

Čtěte také

„Doufejme, že k těmto událostem už nebude vůbec docházet a že budeme moct tuto skupinu navrhnout tak, aby mohla pracovat za účelem rychlé koordinace médií, dezinformací a zároveň se bude snažit nastavit komunikaci. Chceme vědět, kdo na lokální úrovni má jakou roli a zodpovědnost, právě proto, aby když se něco stane, tak aby lidé věděli, na koho se mohou obrátit, jak se mají svolat a jak rychle reagovat. Dřív, než podlehnou dezinformacím.”

Napětí vzniklo po událostech v červnu. Údajně kvůli hlasité hudbě se v Brně mezi několika lidmi strhla potyčka. Cizinec v ní dva lidi pobodal nožem. Jeden mladý Rom pak zemřel v nemocnici. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec. Policisté jen uvádějí, že se jednalo o cizince.

K další události došlo v Pardubicích, kde byl po konfliktu Romů s trojicí mužů, údajně Ukrajinců, lehce zraněn v obličeji Romský mladík.

Demonstrace v Krupce

Oba případy vyvolaly ve společnosti napětí. Čtvrteční jednání na úřadu vlády se zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny Lucií Fukovou bylo reakcí na události z několika měst, kde se Romové vypravili do míst, kde bydlí Ukrajinci. Naposledy Romové demonstrovali v úterý 18. července v Krupce na Teplicku. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k obezřetnosti:

„Vše je o dohodě. Každá demonstrace musí být řádně organizovaná, ohlášená a měl by být znám její smysl. Naše pracovní skupina může oslovit organizátory a pobavit se s nimi o tom, jakým způsobem je vyřešena bezpečnost, jací budou mluvčí a zdůraznit, že pokud dojde k nenávistným projevům, bude policie zasahovat.”

Na demonstracím zazněla otázka, proč mezi Romy nepřijde zmocněnkyně Lucie Fuková.

Demonstrace v Krupce

„Za prvé jsem nebyla pozvaná. A dále si myslím, že pořádat demonstrace je volba lidí, kteří v daných místech žijí. Já jsem volila jinou cestu, mírovější. Některé z uspořádaných demonstrací opravdu neměly odůvodnění, například v Krupce. Kdo byl vůbec aktérem celého incidentu? Od začátku je jasné, že se jedná o dezinformace a že je třeba počkat. Musíme si uvědomit, že žijeme v právním státě, že tu fungují určité nástroje - policie, soudy - a že je potřeba vyčkat, až vyšetřování doběhne. Pokud lidé s postupem policie nebudou souhlasit, mají možnost podat stížnost.”

Zmocněnkyně i zástupci romských organizací vyzývají ke klidu, rozvaze a ověřování informací. „Nechceme podporovat nenávistné projevy a kolektivní obviňování. Vždycky jsme byli proti němu. Jako Romové dobře víme, jaké to je a co to znamená,” dodala v závěru Lucie Fuková.

K situaci se prostřednictví sociálních sítí vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.