Zdeněk Svěrák slaví 88. narozeniny

28. březen 2024

Písnička je krátké setkání hudby a textu. Trvá asi tři minuty. Někdy si nevěsta a ženich padnou do noty, jindy se to nepovede. V prvním případě vznikají písně, které vám vlezou do ucha, a ve druhém ty, které si nikdo nezpívá, říká český dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák. Slaví 88. narozeniny.

Zdeněk Svěrák je herec, umělecký vedoucí Divadla Járy Cimrmana, dramatik, scenárista a textař. Už několik je desetiletí výrazným fenoménem české kultury. Začínal jako učitel, pak jako rozhlasový pracovník i autor rozhlasových her a od roku 1967 je jeho činnost spojena s Divadlem Járy Cimrmana.

Napsal desítky písňových textů, například Severní vítr, Není nutno, Dělání či Hajný je lesa pán jsou moudré a laskavé písně, které už doslova zlidověly. Tyto i další hity známé autorské dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák u nás znají snad všechny posluchačské generace. Pod bývalým pseudonymem Zdeňka Svěráka Emil Synek najdete třeba písničky jako Já se vznáším pro Hanu Zagorovou, Trpasličí svatba pro skupinu Plavci nebo Švadlenka Madlenka, Dívka s modrou matrací, Mravenci v kredenci a další pro Banjo Band Ivana Mládka. Píseň Dělání, dělání s textem Zdeňka Svěráka zní v pohádce Princové jsou na draka. Připomeňme si některé další známé texty Zdeňka Svěráka – Trpasličí svatba, Restaurace u přívozu, večerníčkový Přátelé, chvátám, chvátám, Chválím tě, země má, Elektrický valčík, Dáša jedla cukroví, Mám ráda hajnýho, Je statisticky dokázáno, Mně se líbí paní nadlesní a desítky dalších.

„Humor je kvalita, kterou tenhle národ má, a tím řeší své komplexy, svá neštěstí, svou bezmocnost. Mnohokrát ho zachránil a proto bychom si jej měli vážit," říká Zdeněk Svěrák.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.