Zdeněk Machytka zase baví svými kresbami. Někteří lidé se na nich poznají

29. leden 2021 08:55

Jaké dopravní značky museli znát dinosauři? Jak vypadala schůze pralidí mezi mamuty v době kamenné? Co čekalo lazebníka Tomáše, který byl přistižen při nemanželských frejích s kuběnami? Jak přimět darebné školáky, aby nelítali po chodbách?

To všechno a řadu dalších zajímavostí dobře věděl a uměl vtipně nakreslit loketský výtvarník, ilustrátor a patriot Zdeněk Machytka. Známou osobnost Sokolovska, která se narodila před sto lety, přibližuje okrašlovací spolek a Městská knihovna v Lokti hned dvakrát. Jednou pořadem na webových stránkách, Facebooku a Youtube kanálu knihovny a jednou přímo exponáty v knihovně. 

Na vzniku pořadu spolupracovalo hned několik lidí. „Podílela se na něm především paní Blanka Janderová, která zapůjčila devadesát procent exponátů ze své soukromé sbírky. Potom Karel Horčička, jednatel místního okrašlovacího spolku, Jana Motlíková, která vydala parádní stolní kalendář a několik dalších lidí,“ informoval kurátor Expozice umělecké knižní vazby v Lokti Vladimír Kalný.

Vystaveno je přes 150 prací

Výstava představuje práce od ilustrací přes pozvánky na plesy, karikatury až po pointilistické miniatury. Právě na karikaturách a pozvánkách na plesy se mohou někteří Lokeťané a Sokolováci poznat. Budou k nim patřit třeba někdejší členové loketského ochotnického spolku Havlíček.

Autor kresby: Zdeněk Machytka

Exponáty, vystavené v loketské knihovně, jsou ve výstavní místnosti v několika vitrínách a na stěnách. „Snažili jsme se, abychom v každé vitrínce přiblížili určitý úsek Machytkovy tvorby,“ popsala záměr vedoucí knihovny Kamila Bartůšková. Budoucí návštěvníci tak zjistí, jak si autor představoval ve svých humoristických vizích život v pravěku a ve středověku. Lidé uvidí také Machytkovy pozvánky na plesy, maškarní plesy, karikatury obyvatel Lokte a Sokolova. Prohlédnout je možné si také autorovy kresby, kterými ilustroval knihy s hrami pro děti na letních táborech.

Zdeněk Machytka jako pedagog

Jak je možné díky pořadu zjistit, Zdeněk Machytka (26. ledna 1921 - 13. února 1990) prožil mládí na Jičínsku, v Jičíně také chodil do škol a vystudoval tam Učitelský ústav. Za druhé světové války byl nasazený v německé firmě v Hrádku nad Nisou. Krátký čas učil na školách na Semilsku. Do Lokte se přestěhoval roku 1948, kdy začal učit na národní škole. Jak připomněl Karel Horčička z loketského okrašlovacího spolku, souběžně se zaměstnáním vystudoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě v Plzni. Od roku 1952 působil na školách v Sokolově.

„Učil především výtvarnou výchovu, a to až do svého odchodu do důchodu v roce 1981,“ poznamenal Horčička s tím, že v tomto roce se Machytka také přestěhoval z Lokte do Sokolova. „Byl to plodný autor, vzpomínám na něj jako na velmi přátelského člověka, který nezkazil žádnou legraci,“ uzavřel Horčička.

Machytkovy kresby zdobí také stolní a nástěnný kalendář pro letošní rok. Získat je lze v loketské knihovně. Ta se návštěvníkům otevře až po uvolnění protivirových opatření. „Výstava bude v prostorách Městské knihovny Loket otevřena do 7. března s možností prodloužení o další měsíc podle epidemiologické situace,“ konstatoval Vladimír Kalný. Pořad o Machytkovi je k vidění například na Youtube kanálu knihovny už nyní.

Více v reportáži:

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio