Zažít středověk na vlastní kůži můžete na slavnostech purkrabího Půty

9. srpen 2023

Stejně jako každý rok, tak i letos o tomto víkendu na hradu Loket proběhnou dva dny plné dobrého jídla a pití, středověké zábavy a možnosti pobavit se v různých kláních.

Slavnosti purkrabího Půty nabídnou tradičně rytířské souboje, divadelní taškařice, kejklířské kousky nebo koncerty středověké hudby. Návštěvníci si mohou projít řemeslný trh vyzkoušet řemesla našich předků. Všechny tyto zážitky lze zapít dobrým mokem a zajíst pořádným kusem pečeně.

V sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin můžete nakouknout do kovářské nebo řezbářské dílny, pozorovat sokolníka a jeho svěřence či výcvik templářských rytířů, zahrát si středověké deskové hry nebo si nechat vyvěštit svůj osud od středověké vědmy.

Podrobný program naleznete zde.

Nedílnou součástí akce budu prostá lidová řemesla, například hrnčířství, kovářství, knihtisk, řezbářství nebo tkalcovství. Letošní akce přichystala i několik novinek.

Podle legendy stihl purkrabího Půtu z Illburka krutý trest, když jej proklela vdova prosící o odpuštění dluhu. Zlověstný správce hradu měl totiž srdce z kamene, a to se mu stalo osudným. Nad Loktem se strhla bouře, udeřil hrom a místo krutého purkrabího stál na nádvoří kámen.

Spustit audio