Zasněžený koláč s rybízem

Tento recept pochází z vídeňské kuchyně. I když jeho příprava vypadá složitěji, stojí za to si ho připravit. Výrazná a pikantní chuť rybízu je výborně doplněna sladkým sněhem. Jemné linecké těsto a křehká křupavá bílková krusta zapečená s rybízem je vynikajícím sezónním moučníkem. Dobrou zprávou je, že pro přípravu tohoto koláče můžeme použít i rybíz mražený. Tak si tuto dobrotu můžeme dopřát kdykoliv po celý rok.

Ingredience
  • Na těsto: 3 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 polévkové lžíce studené vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • Sněhová hmota: 3 vaječné bílky
  • špetka soli nebo několik kapek citrónové šťávy
  • 250 g cukru krupice
  • 250–300 g rybízu
  • trochu tuku na vymazání – nejlépe sádlo 

Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Vzniklé těsto nemá být příliš tuhé. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačíme do koláčové formy nebo pekáče, vymazaných tukem. Na 20 minut dáme zapéct do středně vyhřáté trouby. Mezi tím ušleháme z bílků tuhý sníh, nezapomeneme přidat sůl nebo citrónovou šťávu. Do tuhého sněhu zašleháme cukr. Nádobu se sněhem vložíme do vodní lázně a ještě trochu prošleháme. Sníh získá na hebkosti, bude lasturový, hedvábný. Pak do něj lehce vmícháme obraný, opraný a oschlý rybíz.

Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň