Zápis ruční výroby skla na seznam UNESCO pomůže sklárně Moser

7. prosinec 2023 12:15

Česko má od včerejšího dne nový zápis na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Nově tam patří ruční výroba skla, která má tradici taky v Karlových Varech.

Ruční výroba skla je nově na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Česká republika se zasloužila o zápis společně s dalšími evropskými státy. O zápisu rozhodlo zasedání mezinárodního výboru UNESCO na středečním jednání v africké Botswaně.

Sledovali ho taky zástupci karlovarské sklárny Moser. Zápis by mohl pomoct zvýšit hlavně prestiž a zájem lidí o jejich výrobky.

Čtěte také

„Uvědomujeme si, jak nenahraditelnou ztrátou by bylo, kdyby ruční výroba skla zanikla. Sklářské řemeslo vnímáme jako světové dědictví dlouhodobě a jsme velmi rádi, že se nyní dostalo i pod ochranu UNESCO,“ uvedl generální ředitel sklárny Moser Pavel Mencl.

Moser je na precizní ruční práci založený, celou 166 let trvající historii používá tradiční techniky, jejichž znalost předává z generace na generaci. Například rytec Tomáš Lesser byl oceněn titulem Rytíř umění a literatury, které uděluje francouzské ministerstvo kultury.

Návrh na zápis ruční výroby skla podaly OSN společně Francie, Finsko, Maďarsko, Německo, Španělsko a ČR, koordinátorem byla Francie.

V České republice ve stovkách skláren, rodinných dílen a ateliérů pracuje více než 5 000 sklářů, brusičů, rytců, malířů, výrobců bižuterie a šperků, sklářských výtvarníků a designérů, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo kultury.

Čtěte také

Výrobci ale značku UNESCO u svých výrobků používat nemohou, to podléhá přísné regulaci. Zápis ruční výroby na tento seznam znamená především větší prestiž.

Česko má po dnešku na seznamu UNESCO už devět zápisů. Kromě verbuňku jde o masopustní průvody s maskami na Hlinecku, sokolnictví, slováckou Jízdu králů, české a slovenské loutkářství, techniku zdobení textilu modrotiskem, výrobu vánočních ozdob ze skleněných perel a vorařství.

Výbor UNESCO rozhodl tento týden také o rozšíření seznamu o italskou operu, tkalcovské techniky v Laosu, thajské oslavy nového roku či intarzování pomocí perel v Ázerbájdžánu a Turecku.

Spustit audio