Zapečená kapustička
Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, sodík, síru a železo. Kuchyňská úprava kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat.
Tento recept je poměrně starý,navíc je vylepšený sýrem. Komu by chybělo maso, lze ho přidat ke kapustě; zejména maso uzené by byla velmi dobrá volba.
Suroviny na 4 porce:
500 g růžičkové kapusty
300 ml mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g strouhaného sýra
mletý pepř
sůl
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Očištěné kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, ale dáme pozor, abychom je nepřevařili.
Z uvařených slijeme vodu a rovnoměrně je naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, mouku, pepř, sůl a posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme v dobře předehřáté troubě při 180 °C do zlatavého zabarvení.
Podáváme například s brambory v různých úpravách, nejlépe šťouchanými, můžeme také dále servírovat s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Celková doba přípravy zapečených kapustiček podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.