Západní Čechy patří dlouhodobě k regionům s nejvyšším výskytem rakoviny slinivky břišní a tlustého střeva

3. říjen 2019 12:00

I kvůli nezdravému životnímu stylu patří západní Čechy k regionům s největším počtem výskytu rakoviny tlustého střeva. V případě rakoviny slinivky břišní je Plzeňský kraj absolutním vítězem, hned za ním je pak Karlovarský.

Právě o tom diskutovali členové výboru České gastroenterologické společnosti a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně s gastroenterology Plzeňského a Karlovarského kraje a představiteli orgánů státní správy. 

Řeč byla i o biologické léčbě a civilizačních chorobách jako je Kronova nemoc a ulcerózní kolitida, což jsou střevní záněty, které bohužel není možné léčit. Léky umožňují pouze navodit takzvanou bezpříznakovou dobu. Jen v letošním roce onemocnělo střevními záněty 6500 lidí. To je přibližně 12 procent všech nemocných.

Čísla se za posledních 40 let zdvojnásobila

Západní Čechy patří i nadále k regionům s nejvyšším počtem pacientů trpících rakovinou tlustého střeva. Úmrtnost na tuto rakovinu v České republice ale klesá. V evropských tabulkách úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva už nejsme první, ale na 18. místě. V čele jsou nyní Maďarsko, Slovensko a Chorvatsko. V celosvětové tabulce České republice pak patří 22. příčka. 

V Plzeňském kraji je zároveň nejvyšší počet pacientů s rakovinou slinivky břišní, je to 20 pacientů na 100 tisíc obyvatel. V Karlovarském kraji je to pak 16 lidí na 100 tisíc obyvatel. V počtu úmrtí právě na rakovinu slinivky je pořadí krajů podobné – první Plzeňský, druhý Karlovarský kraj. Za posledních 40 let se výskyt této rakoviny zvýšil na dvojnásobek.

Proč tomu tak je?

Vrchní lékařka Fakultní nemocníce v Plzni Jana Koželuhová připustila, že jednoznačnou odpověď, proč přibývá takto nemocných, nezná. Třeba kvalita vody nebo výskyt radonu v zemi s tím vůbec nesouvisí. Obecně za to může složení obyvatelstva, životní styl a genetické předpoklady. Lékařka Koželuhová se domnívá, že za tím může stát také pečlivost lékařů. Příkladem byla tabulka evropských zemí s počtem výskytu rakoviny tlustého střeva, podle níž je nejzdravější zemí Albánie. Podle lékařů je to ale spíše ukazatel kvality diagnostiky.

V Karlovarském kraji navíc jako v jediném u nás chybí komplexní onkologické centrum a s tím souvisí kritický nedostatek klinických a radiologických onkologů. Plzeňská fakultní nemocnice by zase uvítala daleko větší počet lůžek, který už prý brzy nemusí stačit.

autoři: Jan Markup , nkr
Spustit audio