Zámek Linhartovy se pyšní jedinečným českým rekordem. Papírovým světem hraběte Sedlnického

17. září 2023

Zámek Linhartovy na Krnovsku v Moravskoslezském kraji se bohužel nemůže pyšnit původním mobiliářem ani portréty jeho majitelů. O to víc ho ale milují děti. Kastelán Jaroslav Hrubý pro ně totiž při prohlídkách chystá nejedno překvapení. Naposledy dokonce rekordní. Pro zámeckou expozici vyrobil víc než sto papírových figurín v životní velikosti.

Původně vystudovaný keramik začal s vytvářením papírových soch v době, kdy učil na Základní umělecké škole v Městě Albrechticích. Společně s dětmi vyrobil obří sochu Maxipsa Fíka, který se tak stal vůbec prvním papírovým obyvatelem zámku. A dodnes je i nejoblíbenějším. Socha je totiž tak pevná a odolná, že si na ni děti mohou i sednout.

Protože se na zámku nedochovalo žádné původní vybavení, neboť v minulosti sloužil třeba i jako sklad léčiv, rozhodl se kastelán, že zdejší expozice budou hravé, různorodé a zábavné. A žádný návštěvník odtud neodejde bez úsměvu na rtech. A proto se dal do dalšího tvoření.

Výrobě více než stovky figurín věnoval Jaroslav Hrubý tři roky práce. Vytvořil postavy od hrabat, přes dvořany, děti, muzikanty, kuchaře až po stráže. A všechny je usadil k bohaté zámecké hostině. Expozicí nazvanou Papírový svět hraběte Sedlnického chtěl vzdát hold dřívější slávě zdejšího zámku. Tedy bohatému společenskému životu, pořádání oslav, koncertů a hostin.

Hromady starého papíru, lepidla, barvy, fixy, laky, fantazie a moře času. To vše bylo třeba na výrobu unikátních soch

S humorem sobě vlastním pak dodává, že na výrobu toho všeho spotřeboval staré volební lístky. Aby prý byly konečně k něčemu užitečné. Ovšem papíru bylo potřeba samozřejmě mnohem víc. Stejně jako lepidel, barev a dalších nezbytností. Třeba i laku na vlasy. Ten totiž dokáže natužit papírové kadeře stejně dobře jako ty lidské.

Největší expozice papírových soch na zámku v Linhartovech tak těší návštěvníky od zahájení letošní turistické sezóny. A Papírový svět hraběte Sedlnického je také oficiálně zapsaný v České knize rekordů. Tím však plány kastelána Jaroslava Hrubého zdaleka nekončí. Už pracuje na papírovém betlému, který by měl ozdobit zámek na Vánoce.

Spustit audio