Zámek Kynžvart zrestauroval historický obelisk z 19. století

11. červen 2024 12:25

Zámek Kynžvart na Chebsku v letošní sezóně zve na řadu novinek. Jednou z nich je také zrestaurovaný 15 metrů vysoký obelisk. 

Restaurace obelisku a úprava jeho okolí trvaly přibližně pět let a celkové náklady dosáhly 1,5 milionu korun. Národní památkový ústav coby správce zámku odhalil opravenou sochu při zámeckých slavnostech minulý víkend.

Na práci se podíleli dva zkušení restaurátoři, Petr Douda a Jiří Pavlík. „Obelisk byl na zimu odvezen na restaurátorské práce a nyní se jeho opravené prvky vrátily na své původní místo,“ uvedl Štefan Brštiak ze správy státního zámku Kynžvart. Na obelisk zbývá ještě upevnit vavřínový věnec. Zámek má v plánu kolem obelisku ještě vystavit plot. Na jeho výrobu nyní shání peníze.

Obelisk na zámku Kynžvart

Monument dvěma císařům se nachází v zámeckém parku na Františkově vrchu nad mlýnem. Jeho základní kámen byl položen 12. září 1835 císařským párem Ferdinandem I. a Marií Annou Savojskou k poctě toho roku zemřelého císaře Františka I.

Kancléř Metternich výtvarné řešení monumentu zprvu zadal místním stavitelům, s jejich návrhy ale nebyl spokojený, a tak požádal o vytvoření návrhu Pietra Nobileho, vídeňského architekta, pod jehož vedením tehdy dělníci dokončovali neoklasicistní přestavbu zámku Kynžvart a přilehlých budov v parku.

Konečné řešení pomníku pak symbolizovalo jak zemřelého císaře Františka I., tak aktuálně vládnoucího císaře Ferdinanda I. v podobě dvou lvů - jednoho spícího a druhého bdícího, proto nese obelisk název Monument dvěma císařům.

Spustit audio