Zámek Kynžvart mimořádně otevřel oranžerii v zámeckém zahradnictví

13. červen 2022 10:35

Citrusovníky, banánovníky, ale i další teplomilné rostliny viděli návštěvníci při prohlídce oranžérie na zámku Kynžvart. Objekt v zámeckém zahradnictví byl mimořádně přístupný o víkendu otevřených zahrad.

Zámek Kynžvart se nachází v nadmořské výšce přes 650 metrů, což je klima, které tropickým a teplomilným rostlinám příliš nepřeje. Proto, když kníže Metternich nechal na začátku 19. století zámek přestavět na reprezentativní sídlo, vzniklo poblíž i zahradnictví s oranžerií. Ta slouží dodnes.

Návštěvnici si ji mohli mimořádně prohlédnout při příležitosti víkendu otevřených zahrad a zámeckých slavností. Na prohlídky s průvodkyní přišly desítky lidí. „Jsou tu rostliny, které slouží k výzdobě zámku jak v interiéru, tak exteriéru. Dobově odpovídající rostliny jsou citroníky nebo pomerančovníky. Jsou tu i běžné druhy do interiéru, jako různé druhy fíkusů, dracén či zelence, které tady kolují buď na zámek, nebo při různých akcí pro veřejnost,“ řekla pracovnice zámku Marcela Sýsová.

Při příležitosti slavností si dnes organizátoři připravili pro děti na trase v zámeckém parku pohádkový les a vzdělávací program na téma hmyz kolem nás. Nádvoří oživil jarmark s prodejem řemeslných výrobků. Nechyběly ani komentované prohlídky rozsáhlého anglického parku, který patří k vůbec největším v Česku.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio