Zámecký areál v Bečově nově zdobí exotické rostliny. Získal je darem od pražského zámku v Troji

3. květen 2021 08:35

Vzrostlé palmy a agáve daroval pražský zámek Troja historickému areálu v Bečově nad Teplou. Exotické rostliny už zdobí první nádvoří bečovského zámku. Palmy budou sloužit nejen na okrasu, ale také pro zastínění návštěvníků.

Dvě vzrostlé palmy, agáve a fíkus. To jsou okrasné rostliny, které získal Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou z pražské Troji. Výjimečný dar zdobí první nádvoří bečovského areálu, hned za hlavní bránou. Návštěvníci si ale exotické přírůstky budou moci prohlédnout až na podzim.

Nové exotické rostliny získal zámek v Bečově nad Teplou jako dar od trojského zámku v Praze

„Jsou to nádherné palmy. Udělají u nás určitě velkou parádu, jsme moc rádi, že jsme je dostali. Je to náš první velký dar, protože rostliny jen tak někdo nerozdává. Na zámku v Troji se už moc nehodí, tak jsme je dostali,“ řekla Jana Grecmanová ze zámecké správy.

Stěhování rostlin nebylo snadné. „Nejen naši pracovníci ale i pracovníci zámku Troja měli co dělat, aby to naložili na kontejner. Také jsme měli strach, aby palmy neutrpěly na větru, ale vypadají, že jsou v pořádku, takže se akce zdařila,“ doplnila Grecmanová.

Exotické rostliny návštěvníci uvidí nejdřív v září letošního roku. Zámek musí před otevřením dokončit rekonstrukci Pluhovských domů, kde vzniká nová expozice pro relikviář svatého Maura.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související