Studenti Západočeské univerzity se podílejí na nové expozici hradu a zámku Bečov. Spolupráci stvrdilo memorandum

30. duben 2021 13:15

Na zámku Bečov uzavřeli memorandum o spolupráci zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) a Západočeské univerzity v Plzni. Se státními památkami v kraji spolupracují dlouhodobě Fakulta filosofická a také Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara.

Ve čtvrtek 29. dubna si zástupci NPÚ a univerzity slavnostně předali podepsaná memoranda. U této příležitosti byl v Bečově slavnostně odhalen obnovený vlajkový stožár v původní historické výšce. Nad státním hradem a zámkem tak opět fyzicky vlaje česká státní vlajka a pomyslně i prapor vzdělávání.

S uměleckou fakultou v současné době připravuje hrad a zámek Bečov audiovizuální expozici Tekutý poklad

Podle ředitele Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze Dušana Michelfeita podpisem memoranda obě strany spíše potvrdily už několik let trvající spolupráci.

„Spolupráce v oblasti vzdělávání se týká nejrůznějších diplomových prací, workshopů a podpory v oblasti výzkumu. Pokud jde o design, tam je spolupráce spojená především se zámkem Valeč, kde jsme začínali s plenéry a výstavními projekty a v loňském roce se tam instalovala audiovizuální expozice originálů soch Matyáše Bernarda Brauna. Na to naváže příprava nové audiovizuální expozice historických vín a koňaků v Bečově,“ popsal Michelfeit.

Cílem této expozice je přiblížit návštěvníkům mimořádně hodnotnou sbírku vín a koňaků z konce 19. století, která byla nalezena společně s relikviářem sv. Maura. Expozice bude umístěna v původním vinném sklepu zámku s hrubě opracovanými kamennými zdmi. Zároveň ale bude využívat nejmodernější audiovizuální prvky. Hotová by mohla být letos na podzim.

Fakulta filozofická zase využívá vzdělávací program zámku a hradu v Bečově nad Teplou při výuce svých studentů historie nebo archeologie. Pro pořádání nejrůznějších odborných akcí se také hodí prostory, které zámek a hrad nabízí.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio