Základní hovězí vývar – jakostní

podle paní Mirky

Suroviny:


2 1/2 litru vody
250 g hovězího masa (žebro, hrudí)
500 g řídkých hovězích kostí
200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, kapusta, pórek)
1 cibule
10 kuliček pepře
Sůl

Postup:

Omyté a nasekané kosti zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné maso, pepř a pozvolna vaříme cca 2 hodiny. Pak měkké maso z vývaru vyjmeme a kosti vaříme další hodinu. Poté přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, sůl a vaříme ještě asi ½ hodiny. Hotový vývar dobře procedíme a z povrchu sebereme tuk. Takto připravený vývar používáme k přípravě čirých polévek a omáček.


Z tohoto množství připravíme cca 1 1/2 litru velice kvalitního vývaru.
Celková doba úpravy je cca 3 – 3 1/2hodiny


Hovězí vývar – obyčejný

Suroviny:


750 g řídkých hovězích kostí
1 morková kost
popřípadě i odřezky z masa
3 litry vody
100 g hovězích jater
150 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta)
1 menší cibule
1 lžíce másla
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
Sůl

Postup:


Omyté a rozsekané kosti zalijeme vodou a pomalým varem vaříme 2 - 3hodiny. Pak přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a játra, nakrájená na kousky, to vše podušené na másle, dále nové koření pepř a sůl. Pomalu vaříme cca půl hodiny. Potom vývar důkladně procedíme Používáme ho k přípravě čirých i zadělávaných polévek, k přípravě šťávy z pečeně a podobně.

Z tohoto množství surovin připravíme cca 1 1/2 litru vývaru
Celková doba úpravy je cca 3 – 4 hodiny