Zakladatelka ponyterapie zve do svého hřebčína: 25 koní, poníků a jeden oslík

24. srpen 2021 15:10, aktualizováno

„Kdyby měl den alespoň 50 hodin, pak by to bylo asi ideální.“  Touto větou začíná své vyprávění majitelka hřebčína Milena Malinová z Kaznějova na severním Plzeňsku. Koním propadla před sedmi lety, když koupila prvního.

"Práce kolem koní, to je 365 dní v roce," popisuje svou už několikaletou životní náplň Milena Malinová. Přesto musí vedle své velké zvířecí vášně najít čas ještě také pro svou rodinu a podnikání.

Úspěch na soutěži

V minulosti hodně cestovala a také několik let žila v Itálii. Po návratu se provdala, založila rodinu a před sedmi lety naplno propadla lásce ke koním. Začala u jednoho, a poté se jí hřebčín začal postupně rozrůstat. „Já jsem si pořídila před sedmi lety první vysněnou kobylku, po které jsem toužila celý život, pak jsem jí pořídila kamarádku, začali jsme se tomu víc věnovat a úplně jsme koním propadli,“ vypráví.

V ponyterapii patří k průkopníkům

Kromě toho Milena Malinová založila úspěšný projekt Ponyterapie, které se věnuje jako jedna z mála v celé České republice. „Terapii na rozdíl od jiných terapeutů dělám s mini poníkem a ne s mini koněm,“ vysvětlila. Chodíme k postiženým dětem nebo k seniorům a společně s poníky jim zkrášlíme den. Povídáme si, lidé mohou poníkům česat hřívu a podobně,“ popisuje.

Koně Mileny Malinové

Poníků chová paní Milena šest a skoro všichni s ní pracují jako terapeuti. V hřebčíně bydlí nejen koně a poníci, ale i oslík Rudík. „Myslí si o sobě, že je kůň,“ vtipkuje Milena. Kromě péče o dvě malé děti zvládá manželovi pomáhat s podnikáním. „Pracujeme v gastronomii a koně máme jako hobby, i když dost časově náročné,“ vysvětluje.

Aby toho nebylo málo, vydala Milena cédéčko. „Od dětství hraju na kytaru, chtěla jsem, aby děti měly nějakou památku, tak jsem sama složila hudbu a texty, a písničky jsme pak s kamarády muzikanty nahráli,“ uzavírá.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související