Zájem rodičů očkovat své děti proti covidu neopadá

13. srpen 2021 10:00

Už víc než měsíc můžou vakcínu proti koronaviru dostat i děti od 12 let. V Karlovarském kraji je ale zatím lékaři očkují jen v nemocnicích a velkokapacitním centru.

Snížit riziko přenosu nemoci covid-19, zvýšit ochranu proti zánětlivému syndromu po prodělání nemoci nebo omezit nutnost testování při sportu a při cestování. To jsou jen některé důvody, proč rodiče nechávají očkovat své děti proti koronaviru.

V Karlovarském kraji dostalo vakcínu od začátku července vice než 2,5 tisíce dětí. Zájem ze strany rodičů neopadá, očkovat své děti můžou ale zatím jen v nemocnicích nebo velkokapacitním centru.

„Očkování je nepochybně nejlepší varianta, jak se proti tomu onemocnění chránit,“ říká paní Miroslava, která nechala naočkovat svého dvanáctiletého syna, jakmile to bylo možné, a to hlavně kvůli ochraně jeho zdraví.

Snadnější cestování, sportování nebo zájmové kroužky nebyly hlavním důvodem pro naočkování dcery ani pro paní Drahuši. „Důvodem bylo to, že máme rodiče, kterým je přes 80 let a nechtěli jsme je víc ohrožovat. Dcera chodí na řadu kroužků do ZUŠ a ve škole jsou také pravidelně testování, takže bude výhoda, že toho bude ušetřena. Nicméně pro nás je opravdu priorita ochránit naše starší rodiče,“ dodává paní Drahuše.

Děti od 12 let můžou v Karlovarském kraji dostat vakcínu proti covidu-19 pouze v karlovarské nebo chebské nemocnici, anebo ve velkokapacitním centru v Sokolově. Zájem o očkování je podle krajské zástupkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Jany Vyhlídkové poměrně velký. „Za jeden měsíc bylo naočkováno 2,5 tisíce dětí ve věku 12-15 let, což přesahuje i věkovou kategorii 16+, kteří byli k očkování puštěni dříve,” doplňuje Vyhlídková.

Dětští lékaři zatím zájemce neočkují hlavně kvůli příliš velkým dodávkám vakcín

„My bychom velmi rádi očkovali děti v našich ordinacích, ale doteď byl problém právě s množstvím těch dávek. U Pfizeru jsou to megabalení, tam je až tisíc dávek. To je pro naše ordinace zatím nedostupné,” tvrdí Jana Vyhlídková.

Řešením pro dětské lékaře by mohla být vakcína od společnosti Moderna, která byla schválená na začátku srpna a je možné jí objednat v menších baleních.

„Moderna se dodává v nejmenším balení 10 lahviček, což je 100 dávek a teď nově došlo k domluvě mezi distributorem a ministerstvem zdravotnictví, že bychom mohli žádat o poloviční množství dávek na jeden měsíc. Ale i tak sehnat v dětské ordinaci 25 nebo 50 dětí je pořád problém,” uzavírá Vyhlídková.

Zahájení očkování v ordinacích lékařů pro děti a dorost tak bude podle Jany Vyhlídkové záviset na individuálním plánování každého lékaře.

Poslechněte si reportáž! 

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio