Záchranáři v doprovodu policie převáží pacienty z nemocnic v Chebu a Sokolově

Záchranáři zahájili dnes hromadný převoz pacientů s koronavirem z přeplněných nemocnic v Chebu a Sokolově. Kolonu doprovází i policejní auta. Celkem převezou 25 pacientů s lehčím průběhem nemoci.

Nemocnice v Chebu a v Sokolově dnes reagují na vzniklou situaci ze čtvrtka, kdy každá z nemocnic přijala 20 nových pacientů. „Dříve jsme převáželi zejména pacienty vyžadující intenzivní péči, dnes musíme kvůli nedostatku kapacit převážet také pacienty na standardních lůžkách s kyslíkem,“ uvedl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Zdravotníci dnes přemístí deset pacientů ze Sokolova a patnáct pacientů z Chebu do nemocnic v Berouně, Klatovech a Plzni. Zdravotníci přemisťují pacienty s koronavirem i do covidových center v kraji, například do nemocnice v Mariánských Lázní nebo do Rehosu v Nejdku.

V Karlovarském kraji nových případů koronaviru přibývá, aktuálně se s nemocí léčí 5808 lidí. V nemocnicích v regionu jsou dnes volná podle ministerstva tři lůžka ze 78 lůžek ARO/JIP, pro covidové pacienty není volné žádné, další jsou pro ostatní pacienty. Běžných standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 40 z 598, pro pacienty s covidem je jich k dispozici devět. V kraji není volný přístroj ECMO na mimotělní okysličování krve.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související