Začala rekonstrukce trati z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu

21. červenec 2017

Trať z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu se dočká významné modernizace. Hlavním cílem projektu za zhruba 471 milionů korun je zvýšení traťové rychlosti a zvýšení jízdního komfortu pro cestující i bezpečnosti.

Trať z lázeňské metropole do Německa funguje jako významné regionální železniční spojení mezi krajským městem a osídlením severně od něj. Trať vede na hřeben Krušných hor a zajišťuje kromě každodenní dojížďky i rekreační turistickou dopravu. Díky napojení na německou železniční síť tvoří přeshraniční spojnici mezi Karlovarskem a přilehlou oblastí Saska.

„Naším společným cílem je tento přibližně čtrnáctikilometrový úsek kompletně zrekonstruovat ve smyslu výměny železničního svršku. V rámci toho upravíme kolem 45 směrových oblouků, kde budou nahrazeny stávající dřevěné pražce za ocelové," uvedl zástupce vedoucího projektu Jakub Vysoký.

Čtěte také

Firma během stavby na vybraných úsecích trati kompletně vymění železniční svršek a kolejové lože, v plánu je rekonstrukce mostů, propustků a technologických zařízení, což zvýší traťovou rychlost. Součástí projektu bude také zabezpečení 23 přejezdů a úprava sdělovací a zabezpečovací techniky.

Výraznější proměna čeká i čtyři přejezdy, které stavbaři přebudují na přechody pro chodce. V zastávce Nejdek-Suchá zrekonstruují nástupiště, umožní to cestujícím bezpečnější a pohodlnější přístup k vlakům.

Čtěte také

„Hlavním přínosem revitalizace bude především rychlejší, bezpečnější a komfortnější cestování na trati. Na výměnu dřevěných pražců za ocelové ve tvaru písmene ypsilon se těšíme, protože jde o naší specialitu," uvedl obchodní ředitel stavební firmy Pavel Stoulil.

Rekonstrukce trati do Johanngeorgenstadtu má být dokončena na začátku července příštího roku.

zdroj: ČTK
Spustit audio