Začala dlouho očekávaná demolice Krejcarové lávky v Sokolově, potrvá zhruba do poloviny srpna

28. červenec 2020 08:30

Dva velkotonážní jeřáby s řetězy, jeden na uměle vytvořeném násypu uprostřed řeky Ohře. Tak vypadá demolice ocelové konstrukce Krejcarové lávky v Sokolově. Potrvá přibližně do poloviny srpna.

V Sokolově začala demolice Krejcarové lávky. Ta je pro místní důležitou spojnicí přes řeku Ohři, která propojuje historické Staré náměstí s volnočasovým areálem na Jižním lomu. Kvůli dořešení přístupové komunikace a přípravných prací začalo bourání současné lávky téměř o tři čtvrtě roku později. Na jejím místě v následujícím roce vznikne nová zavěšená ocelová konstrukce.

V první fázi demolice stavbaři sundali ocelovou konstrukci a budou pokračovat bourání železobetonové části. Na místě původní Krejcarové lávky vznikne jeden třicetimetrový pylon, na kterém bude zavěšena nová konstrukce.

Omezení pro vodáky

V současné době mohou vodáci místo lávky ještě podplout, brzy se to ale změní. „Dokud neproběhne ochrana dna a nezačneme opravdu fyzicky bourat, tak provoz pod současnou lávkou bude možný. Ve chvíli, kdy začneme demolovat železobetonovou část, tak nasadíme dozor, který bude informovat vodáky a napovídat jim, aby se vylodili,“ řekl stavbyvedoucí Petr Chomický.

„Z důvodu bezpečnosti jsme oslovili Státní plavební správu – úřad, který stanovil podmínky proplouvání, respektive uzavření toku v tomto místě. Zřídily se výstupní a nástupní rampy pro vodáky,“ dodal Chomický.

Demolice stávající Krejcarové lávky a výstavba nové potrvá zhruba rok a čtvrt. Po nové lávce by se lidé mohli projít poprvé v říjnu příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související