V Sokolově začnou během několika dnů stavební práce na Krejcarové lávce

27. únor 2020 08:50

Ministerstvo financí připravuje demolici Krejcarové lávky v Sokolově. Začít by měla během několika dnů. Lávka propojuje historické centrum města s volnočasovou lokalitou Jižní lom a uzavřená je od září loňského roku.

Zadavatel a zhotovitel zakázky se zástupci města projednával ještě dodatek ke smlouvě. Podle místostarosty Jana Picky se jednalo o několik připomínek, které by neměly zdržet stavební práce.

„Povodí Ohře chce větší ochranu toho koryta řeky. Dodavatel tepla do Sokolova chce víc ochránit parovod, který tam vede, a šlo tam o to, že místo devíti stromů je tam potřeba vykácet stromů deset. Další připomínkou bylo také to, že se o sedm metrů prodlužuje provizorní most, který tam bude hotový,“ uvedl Jan Picka.

Nová lávka bude mít podobu zavěšeného ocelového mostu. Uprostřed vznikne jeden pilíř, který bude vysoký zhruba 27 metrů a z něho pak budou natažená ocelová lana, takzvaná táhla. Šířka lávky by měla být podle návrhu různá – na začátku mostu to bude zhruba dva a půl metru, uprostřed bude ale konstrukce široká až sedm metrů. Z obou stran bude nová lávka bezbariérová i z toho důvodu, že kolem ní vede páteřní cyklostezka Ohře.

Celkové náklady na nový most jsou zhruba 58 milionů korun. Město Sokolov se bude podílet necelými dvěma miliony korun. Zbytek uhradí ministerstvo financí díky dotaci z fondu na následky zahlazování důlní těžby.

Nové přemostění by měla odborná firma dokončit v únoru příštího roku.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio